News

Aspern J4, Vienna – Construction progress

The portals of the Caves were installed in the last days and most of the windows have already been moved. While the first surfaces of the thermal insulation composite system are being applied, the wooden façade of the other components … Continued

Aspern J4, Vienna

Project information

Procedure
Selection procedure
Client
ÖSW Österreichisches Siedlungswerk Gemeinnützige Wohnungsaktiengesellschaft
Feldgasse 6-8
1080 Vienna

WBV-GPA Wohnbauvereinigung für Privatangestellte
Werdertorgasse 9
1010 Vienna
Principal
Feldgasse 6-8
1080 Vienna

WBV-GPA Wohnbauvereinigung für Privatangestellte
Werdertorgasse 9
1010 Vienna
Address
Janis-Joplin-Promenade, 1220 Vienna (Bauplatz J4)
Start of planning
12/2016
Start of construction works
05/2018
Completion
11/2020
Construction costs
33,00 Mio. (net)
Size of order
Architecture planning together with
Helen & Hard Architects

Videos

Vienna is one of the fastest growing cities in Europe. In the east of the city, Aspern is one of the largest urban development projects in Europe.

The J4 building is centrally located in the middle of the “Seeparkquartiers” on the southern shores of the lake and not far from the metro station Seestadt, making it one of the best building sites. The project is divided into three components which are arranged around a spacious, near-natural inner courtyard.

The building complex includes 112 condominiums, 140 serviced flats, offices, an adult education centre and commercial space. In addition, on the ground floor, infrastructural uses, such as a drugstore market and catering are offered. The three buildings are staggered in their height. The high points are oriented towards a public place. At these striking building sites are the entrances to the individual components, and are optically reinforced by a likewise staggered and fully glazed atrium, the so-called “Magic Cave”. Through the graduation of the floors, green roof gardens are created for the inhabitants. The average tract depth of 13m ensures optimal exposure of the living space. The project is based on sustainability, which is expressed through the use of wood in the form of wood and the generous greening. The “Seeparkquartier” is largely car-free planned, which is why on the construction site J4 no parking spaces were produced.